mozgásfejlesztés

Komplex gondolkodás, komplex mozgásnevelés

Flóra fejlesztése során sok a teendő, hiszen a terápiák feltérképezésén, annak beütemezésén túl, a megfelelő segédeszközök kiválasztása és ezek beszerzésének koordinálása rengeteg egyeztetést kíván. Sok szakmát kell egy időben bevonni, hogy a legoptimálisabban tudjuk támogatni Flórát, ehhez elengedhetetlen, hogy a szakorvosok, fejlesztők, eszközösök javaslatait figyelembe véve közösen alakítsuk ki és szervezzük az egyéni fejlesztését a CMT 2C lefolyását figyelembe véve. 

A hasonló neuropátiás betegségek lefolyása során úgynevezett multidiszciplináris ellátás szükséges, mi ezt komplex kezelésnek hívjuk.

Vigyáznunk kell, hogy ne alakuljon ki csontritkulás, hiszen Flóránál az izmoknak kisebb a húzóerejük, mint az egészséges társaknál, emiatt rendszeres laborvizsgálatot is kell végezni. Flóra esetében a légzést is érintheti a betegség, ezért pulmonológus bevonása is szükséges, légzésfunkciót kell figyelni, légzőgyakorlatokat kell végeznie.

Csak gondoljunk bele milyen területeket érint ez a komplex gondolkodás:

  • ortopéd szakorvos
  • neurológus
  • genetikus
  • fejlesztők: gyógytornász, konduktor, szomatopedagógus, úszóedző stb.
  • segédeszköz műszerész
  • rehabilitációs szakorvos
  • szemész
  • pulmonológus
  • reumatológus

 

Flóra születését követően 2 hetes korától 5 naponta jártunk korrekciós gipszelésre, Achilles műtéten esett át 3 hónaposan, ezt követően Dévény tornára, hidroterápiára, gyógytornára jártunk, megismerkedtünk idegstimuláló eljárásokkal, eszközökkel, fejlesztő központokkal. A Flóra kézfején fellépő ízületi gyulladást és a lábdeformitásokat ortézissel, műtéttel tudjuk korrigálni, lézerrel kezelni. Hamarosan újabb műtét lesz szükségszerű a lábfej-boka részen, meg kell hozzuk a legjobb döntést ezzel kapcsolatban. Mikor, ki végezze, milyen hatással lesz rá rövid és hosszú távon? Vajon ki ad ebben segítséget a nekünk, szülőknek?

Ez egy TEAM munka, amit koordinálni szükséges, és nagyon fontos a tiszta kommunikáció. Itt láthatjátok WonderFlóra fejlesztő Csapatát, akik Flóra fejlődéséért dolgoznak nap mint nap. Hálás köszönet érte!

Rita, WonderFlóra anyukája

Kezelések

Flórával 2018 nyarán találkoztunk először az ORFI-ban, a „legfőbb panasz” reumatológiai szempontból a csuklófájdalom és beszűkült mozgás volt, hiszen az akkori helyváltoztatási stratégiáinak (mászás) megfelelően túlterhelés jellemezte a felső végtagjait, különösen a csuklóízületeket, emiatt ezeken a területeken gyulladás alakult ki. Főként a felső végtagokkal foglalkoztunk, természetesen a törzsizomzat stabilizálásának, és az alsó végtagok aktív használatának bevonása mellett. A kéthetes komplex kezelések alatt Flóra részt vett elektroterápiás kezeléseken, mozgásterápián, melyen főként a felső végtagok izomzatának szelektív és globális erősítése, ízületi mozgásterjedelmének növelése történt, illetve a kezek manipulációs funkcióját igyekeztünk növelni. Az alsó és felső végtagok mozgásterápiáján túl Flóra elektroterápiás, lézeres és UH kezelésen is részt vett, melyek hatásait és indikációit Flóra esetében a következőkben olvashatjuk.

Fejlesztő- és mozgást segítő eszközök