DMO – DYNAMIC MOVEMENT ORTHOSIS

DMO - Dynamic Movement Orthosis

A DMO a Dynamic Movement Orthosis rövidítése, innovatív, dinamikus típusú ortézis. A dinamikus ortézisek egy olyan új technológiát képviselnek, amelyek a biomechanikát ötvözik a propriocoptív ingerléssel.

Ennek eredményeképpen statikus helyzetben és a mozgás folyamata közben is megfelelő korrekciót biztosítanak, ugyanakkor az izomzatot is aktivitásra késztetik.

(propricepció jelentése: különböző testrészek ízületek testhez viszonyított érzékelése)

Különböző neuromuszkuláris és mozgásszervi állapotok kezelésére használható, mint például agyi bénulás (közismertebb nevén CP), központi idegrendszeri sérülés következtében kialakult károsodások, illetve különböző típusú izom sorvadással járó megbetegedések. Minden egyes ruházatot méretvételezést követően a betegek egyedi igényeinek megfelelően alakítanak ki.

Főbb típusok:

  • „kesztyű” (klasszikus elnevezésében csukló-kéz ortézis),
  • „zokni” (klasszikus elnevezésében boka-láb ortézis)
  • teljes test ruházat (amely a vállaktól a csípőig magában foglalja a törzset is).

A DMO kompressziós ruházat előnye, hogy az intenzív proprioceptív stimuláció nem korlátozza az aktív mozgástartományt, ugyanakkor megfelelő stabilitást biztosít, ösztönzi az izomhasználatot, javítja a testtartást, fejleszti a mozgásszabályozási képességet, kényelmes, illetve a hétköznapokban és terápia során egyaránt alkalmazható. Kényelmes lycra anyagból készül, egyedi mintavétel alapján. Flóra esetében a DMO ruházat célja, hogy a törzs és a medence nagyobb stabilitásának biztosításával növekedjen az alsó végtagok mozgásának szabadságfoka, az alsó végtagi ízületek dinamikus stabilizálásával megkönnyítsük az álló helyzetet és abban végzett funkcionális mozgások kivitelezését, valamint további cél a CMT-hez társuló gerincferdülés korrekciója, az állapotromlás megelőzése.