ÉRZÉKENYÍTÉS, INTEGRÁCIÓ

FLÓRA ÉS JELENLEGI JÁTSZÓPAJTÁSAI A JÖVŐ GENERÁCIÓJÁT JELENTIK

Akadálymentes jövő a Szerencsejáték Zrt.-vel karöltve

Drávucz Rita és kislánya, Flóra 2022 óta a Szerencsejáték Zrt.  “A játék összeköt” befogadó játszótérépítési programjának jószolgálati nagykövetei. Az országos program mottója: „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt”.   Hiszünk az “Akadálymentes jövőben”, ezt a célt fogalmazta meg a nemzeti lottótársaság is a “TARTS VELÜNK EGY AKADÁLYMENTES JÖVŐÉRT!” kampányában. Az SZRT. évek óta elkötelezett a fogyatékosságügy iránt, 2017 óta épít akadálymentes játszótereket. A befogadó játszóterek listáját ide kattintva nézheted meg.

A Szerencsejáték Zrt. támogatásával az Egyetemes Tervezés és Információs Kutatóközpont (ETIKK) egy részletes szakmai tájékoztató kiadványt, kézikönyvet jelentetett meg az egyetemesen tervezett játszóterek telepítéséről és kialakításáról önkormányzatok és szervezetek számára (a kiadvány letölthető innen).”

 

interjúk, cikkek

2023-ban drávucz rita A szerencsejáték zrt. felületén blogbejegyzésekkel mutatja be milyen az élet kerekesszékkel

Akadálymentesítés a fejekben

Az érintett szülőkből és a szakemberekből álló csapat azon dolgozik, hogy a világ nyitottabban, befogadóbban és barátságosabban viszonyuljon a fogyatékkal élők felé. Az előző 4 évben több, mint 3000 gyerekhez jutottak el óvodai és iskolai érzékenyítő programjaikkal. Azt tanítja a gyerekeknek, és két éve már a felnőtteknek is: 

“Merd megszólítani a másikat! Ha megismered, már nem fogsz félni tőle!” 

A következő generáció érzékenyítésén túl tartanak

  • erőforrás-csoportot sérült gyermekeket nevelő szülőknek
  • tanácsot adunk az inklúzió minden területén
  • segítjük a munkahelyi csapatok nyitottságát is fogyatékkal élők felé.

   Két új program:

  • a középiskolások “pAd projekt” név futó online közösségi szolgálat, mely személy személy szabott videótartalmakat küldenek fogyatékkal élő kisiskolás “padtársaiknak”
  • a teljesen analóg, postaládákba érkező, képességektől függetlenül játszható meseterápiás csomag, a MesePosta.

Döntsük le együtt a tabukat!

WonderFlóra és a kerekesszékes Barbie baba bemutatója

Különleges „kiegészítőkkel” dobta piacra 2019-es kollekcióját a Barbie. A különböző bőrszínű és alkatú babák után ezúttal kerekesszékkel és lábprotézissel ellátott figurák kerültek a polcokra.

A Barbie baba 1959-ben indult világhódító útjára, és azon kevés játékok közé tartozik, amelyek sikere mind a mai napig töretlen. Az első megjelenésekor a játék igazán különlegesnek számított, hiszen a játékbabák körében addig csak gyermeki testfelépítésűekkel találkozhattak a vásárlók a polcokon, ám a Barbie ennek szöges ellentéte volt.

A felnőtt testfelépítést mintázó figura abban emelkedett ki többi társa közül, hogy rengeteg kiegészítőt és ruhát lehetett hozzá beszerezni. Talán pont ez az, ami az igazi sikert meghozta számára, hiszen a babák segítségével az ember még a szürke panelrengetegben is érezhette magát egy menő medencés partin, vagy épp a kaliforniai tengerparton.

A cég már a hatvanas évek végén piacra dobott színesbőrű babákat, a kétezres években pedig már tudatosan figyelt arra is, hogy különböző testalkatú figurák is szerepeljenek a termékek között. Ez nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a kislányok elfogadják saját magukat és ne egy idealizált képhez akarjanak hasonlítani.

 A legújabb kiadások közt már olyan babák is szerepelnek, amikhez kerekesszék, vagy lábprotézis tartozik. Ennek nemcsak a sérült gyerkőcök önelfogadásában lehet szerepe, hanem abban is, hogy ép társaik könnyebben elfogadják őket. Gondoljunk csak bele, ha a babák segítségével képzeletben egyik pillanatról a másikra képesek voltunk a kaliforniai pálmafák közt sétálgatni, ugyanilyen egyszerűen képesek lehetünk arra is, hogy a kerekesszéket vagy protézist használó társaink szerepébe huppanjunk bele. Ennek segítségével a gyerekek játékosan szembesülhetnek azzal, sérült társaik milyen nehézségekkel küzdenek, miben tudnak nekik segíteni, de megtapasztalják azt is, hogy ettől még ugyanolyanok ők is, mint a többiek.

A különleges babákat hazánkban 2019-ben mutatták be, az eseményen pedig ott volt WonderFlóra is, akit egyből elvarázsoltak a kerekesszékes figurák. Flórán kívül az eseményen részt vett még Illés Fanni világbajnok paraúszó és Fenyvesi Zoltán, a Tiszta szívvel című film főszereplője is. A sajtóesemény műsorvezetője Kovács Patrícia volt, aki a Suhanj! Alapítvány társalapítójaként évek óta aktívan tevékenykedik, hogy az esélyegyenlőség, az elfogadás, a másik megismerése kulcsfontosságú. Ahogyan ő fogalmazott: “Ezekkel a fantasztikus emberekkel egy gigamenő játékot mutattunk be”. 

Az est helyszíne is különleges volt, ezért a baráti beszélgetésnek a Nem Adom Fel Kávézó adott helyet, ahol fogyatékkal élő és megváltoztatott munkaképességű emberek dolgoznak.

A bemutató alatt szinte egymás szavába vágva meséltek a résztvevők. Szóba került az önelfogadás, a pozitív gondolkodás és az integráció szerepe is. Természetesen Flórának is volt mondanivalója a témával kapcsolatban.

Drávucz Rita kislánya nemcsak hozzászólt a beszélgetéshez, hanem rögtön ki is próbálta a legújabb babákat, amelyek azóta is fontos szerepet játszanak az életében. Flóra már osztálytásainak is megmutatta az új kiegészítőkkel rendelkező játékokat, amellyel fiú és lány barátai egyaránt szívesen játszanak, sőt már olyan kisgyermek is van az ismerősei között, aki ugyanilyet szeretett volna.

Ez is jól mutatja, hogy néha csak egy apró lépés kell az elfogadóbb világhoz, ehhez pedig szerencsére egyre több márka fejlesztői (pl.: Lego, Play Mobil) is hozzájárulnak.

Fotók: Ruzsovics Dorina