Blog l.a.

Étrendi segítség a CMT-vel élőknek

Habár nagyon sokféle diéta, étrendi kiegészítés ajánlásáról lehet hallani, a CMT-vel élő emberekre is igaz az az általános állítás, hogy mindenkinek mások az egyéni szükségletei. Fontos, hogy a kiválasztott étrend megfelelő tápanyaghoz jutassa az izomzatot. A kutatások alapján elmondható, hogy minden CMT-vel élő embernek érdemes minél kevesebb finomított élelmiszert, cukrot fogyasztania, ugyanakkor érdemes minél több gyümölcsöt, zöldséget, egészséges zsírokat fogyasztani, melyek segítségével a megfelelő energiahasználat és a mozgékonyság is szinten tartható. 

A CMT-vel diagnosztizáltaknak fontos megbizonyosodni arról, hogy elegendő szénhidrátot fogyasztanak ahhoz, hogy az izmok megkapják az elegendő üzemanyagot, a túl sok egyszerű szénhidrát fáradtabbá tehet. 

Általánosságban elmondható, hogy a kalóriák körülbelül 50% -ának komplex szénhidrátokból kell származnia, a többi fehérjéből és zsírból. A CMT-re jellemző tünet a fáradtságérzet, ezt a táplálkozás optimalizálásával minimalizálni tudjuk. Az étel energiát biztosít a test összes sejtjének, és bizonyos ételek fajtái és mennyisége befolyásolhatja az energiafelhasználást.  

A CMT betegséghez társulhatnak különböző gyulladásos folyamatok a szervezetben, melyek olykor fájdalommal is járhatnak. Az étkezésünkkel tudunk jótékonyan vagy kártékonyan hatni ezekre a gyulladásos folyamatokra, ezért fontos, hogy megfelelő minőségű tápanyaggal tápláljuk szervezetünket. Az zsírdús és szénhidrátdús egyszerű cukrokban gazdag, rostban szegény úgynevezett Amerikai étrend ösztönözheti a gyulladást, így súlyosbíthatják a betegség tüneteit.

A kiegyensúlyozott étrend alapja a kornak megfelelő energiabevitel mellett törekedni a napi ötször étkezésre, sok gyümölcsöt, zöldséget beiktatni a mindennapokba. Figyelni a napi megfelelő rostbevitelre. Mérsékelni kell az egyszerű cukrok bevitelét, mint például a cukor, feldolgozott lisztek, burgonya, tészta. Ezeket ki lehet váltani barnarizsre, teljes kiőrlésű tésztákra, zöldség köretekre, mint pl: bulgurra, quinoára. Minőségi fehérjét kell választani a megfelelő izomtömeg megtartásához vagy növeléséhez. Ide tartozik a fűvel táplált marhának a húsa, a tojás, a legelőn nevelt baromfi, vadon kifogott hal, pl: pisztráng, lazac. Beépíthető a napi félzsíros tej és túrófogyasztás is, valamint a kefir és joghurt a probiotikus hatása miatt. Kerüljük a készételek fogyasztását magas egyszerű cukor és magas sótartalom miatt. Az ajánlott zsiradékok közé tartozik a kókuszolaj, olívaolaj, diófélék olajai, szójababolaj. Érdemes beépíteni a mindennapokban a különböző magokat és avokádót. 

A jelenlegi ajánlás szerint ebben a betegségben érdemes az étkezésnél előnyben részesíteni a gyulladáscsökkentő összetevőket tartalmazó alapanyagokat, mint például a:

-zöld színű zöldségek (kelkáposzta, spenót, sóska, medvehagyma, mángold, rukkola, vizitorma, brokkoli, fejessaláta, bordáskel)

-zeller, cékla, áfonya, ananász, lazac, chia mag, lenmag, kókuszolaj, kurkuma, gyömbér, dió, kivi.