Locomat - Robotterápia

Lokomat - Robotterápia

“2020 nyarán próbálta ki először Flóra a Lokomatot, a Hocoma cég csúcstechnológiájú, műszaki gyógyászati berendezését, amelyet intenzív, funkcionális mozgásszervi terápiához terveztek. Hazánkban egyelőre egy darab gép található és támogatóinknak hála ezt Flóra fejlesztési stratégiájába beépíthettük. Hihetetlen a vizuális élmény szülőként, hogy egy ilyen robot segítségével jár a gyermekünk a 7. életévében.”

Rita, Flóra anyukája

A robotikus kezelések  Flóra esetében elsődlegesen a járásképének fejlesztésére irányulnak. Flóra természetéből fakadóan rendkívül motivált az önálló mozgást tekintve, így hatékonyan kihasználhatóak nála a robotikus technológia adta lehetőségek. Flóra nagy mozgásigényét és teljesen önálló járását pár jól meghatározható anatómiai limitáció hátráltatja. Ilyen átmeneti korlátot jelent a mindkét oldali csípő mozgástartományának beszűkülése, mely fokozza a lumbalis gerincének görbületét, továbbá Flóra mindkét lábának comb és lábszár izomzatának hypotoniája. A hagyományos, illetve a robotikus technológia által nyújtott felméréseket, illetve a Flóra tereputáival való konzultációt követően az alábbi célokat határoztuk meg Flóra kezelését illetően:

  • Boka és térd passzív, illetve aktív mozgástartományának fejlesztése
  • Medence körüli izomzat stabilizáló szerepének fejlesztése
  • Szimmetria fejlesztése
  • Állóképesség fejlesztése
  • Élettani járásminta elsajátítása

Fél éve jár Flóra hozzánk, és kijelenthető, hogy a robotasszisztált járásrehabilitáció jelentős fejlődést hozott a járásminta optimalizálásában. Az exoskeleton alapú fejlesztés lehetővé teszi az élettani járásmintához legközelebbi mozgás elsajátítását. A fejlesztés során Flóra anatómiai tulajdonságaira szabott beállítások fokozatos terhelést tesznek lehetővé, mely eredményeképpen az izom- és csontrendszerre irányuló stressz nem jelent további veszélyt Flóra fejlődésére tekintve. A Flórára szabott terhelési paraméterek lehetővé teszik a folyamatos állapotváltozás nyomon követhetőségét. 

Flóra progrediáló természetű kórképéből eredően, jelentős fontossággal bír a jelenlegi maximális teljesítő képességnek elérése, ezzel is biztosítva a lehető legmagasabb életminőség elérését és annak folyamatos fenntartását. Flóra életkorából adódóan irányított terápiával jelentős fejlődés érhető még el. Ennek a fejlődési potenciálnak kihasználásában a hagyományos ellátás nélkülözhetetlensége mellett jelentős támogatást nyújt a robotterápia.

Hári Milán

vezető gyógytornász

STEPS