Blog

A falmászás terápiás lehetőségei CMT esetén

A falmászás számos terápiás lehetőséget rejteget a különböző diagnózissal rendelkező gyermekek és felnőttek számára: szociális, pszichológiai és élettani hatását is igazolták már. 

Pozitív hatással van a mentális egészségre, a figyelmi koncentrációra, a szociális kapcsolatokra, így ADHD, depresszió, autizmus spektrumzavar esetén is sikeresen alkalmazzák fejlesztő hatásait. 

Mozgássérülés esetén a testtartás, az ízületi mobilitás, az izomerő szabályozás kerül a terápia fókuszába. Kutatások igazolják, hogy az egyensúlyra, a járás minőségére, az izomerőre, az izomfeszességre is fejlesztő hatással bír. 

CMT-vel élő gyermekek és felnőttek esetén a végtagokon jelentkező izomgyengeség az elsődlegesen megjelenő tünet, mely minőségbeli romlást okoz a mindennapi életben.

A CMT egyes típusaiban a mozgáskoordináció romlása, a különböző deformitások (végtagok, gerinc), a finommotorika érintettsége különböző mértékben jelenik meg. A terápiás falmászás megfelelő alkalmazása növelheti az érintett végtagok izomerejét, pozitív hatással van a mozgáskoordinációra, az ízületek mobilitására, segíti a megfelelő törzsizomfűző kialakulását, mely a gerincdeformitások megelőzése érdekében kiemelten fontos. A helyesen kivitelezett lépések és gyakorlatok a lábdeformitások ellen is hatnak, mely a járásképre van pozitív hatással.

Fontos kiemelni, hogy a falmászásnál is szükség van a megfelelő korrekcióra, hogy ténylegesen az érintett izmokra, izomcsoportokra, ízületekre essen a fókusz, ne pedig a „kompenzáló” izmok erősödjenek még tovább, ezzel fokozva a deformitást. Ehhez a megfelelő testkép és testtudat fejlesztése is fontos, melyre a falmászás szintén pozitív hatással bír. 

Farkas Noémi

gyógypedagógus – szomatopedagógus

Felhasznált irodalom:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8036516/
https://www.researchgate.net/publication/280528446_Therapeutic_climbing_a_possibility_of_intervention_for_children_with_cerebral_palsy