Neuro-hidroterápia

Neuro - hidroterápia

Flóra először 2 és 3 éves kora között járt a Gézengúz Alapítványba mozgásterápiára. A terápia megkezdésekor még folyamatban volt a genetikai vizsgálat, a diagnózis pontosítása. A kezelések megkezdésének célja volt a mozgásfejlődésének azonnali támogatása. Flóra kudarcnak élte meg, hogy nem tud könnyen felállni, pedig már nagyon vágyott rá, hogy menjen, szaladjon. A mozgásfejlődését nehezítette az alsó végtagok fejlődésbeli eltérése, gyengesége, ízületi kötöttségek. Ennek megfelelően a gyógytorna kezeléssel párhuzamosan folytatott Neuro-hidroterápia célja elsősorban a járás kialakulásának elősegítése volt.

Flóra a víz fizikai hatásai, a Neuro-hidroterápia analitikus technikája által könnyebben tudta megvalósítani a feltérdelést, térden járást, guggolást, felállást. Lehetővé vált az is hogy a vízben kis segítséggel járjon, amely nagy örömmel töltötte el, hiszen otthoni, tornatermi helyzetekben ezen mozgássorokat még nem tudta kivitelezni.

Természetesen a Neuro-hidroterápiában célunk volt az is, hogy Flóra a vízzel teljeskörűen megbarátkozzon. Játékos gyakorlatokkal sajátította el a légzéskontrollt, buborékfújást, merülést. A vízben való mozgások, hason-háton lebegések, siklások, a különböző instabil eszközökkel való gyakorlatok közben a törzs egyensúlyozása mellett a végtagok, különösen az alsó végtag izmainak erősítése is lehetővé vált.

Az egy éves terápia végére elértük, hogy Flóra magabiztosan mozgott a vízben, víz alatt, ahol a lába leért vagy kezével kapaszkodni tudott, ott teljesen önállóan is tudott mozgásokat kivitelezni. Mindez örömmel és elégedettséggel töltötte el, a pozitív élményekkel megerősített önértékeléssel kezdhette meg az óvodai éveket, a korosztályának megfelelő terápiákat.

A mindennapi életének mozgásformái között kiemelt szerepe maradt a víznek, amelyben közös örömmel veszünk részt kísérve Flóra példa értékű fejlődését.

Dr. Schultheisz Judit gyermekorvos

Kereskényi Bernadett gyógytornász, Neuro-hidroterapeuta

GÉZENGÚZ ALAPíTVÁNY