CMT - Mozgásnevelés

CMT - Mozgásnevelés

Flórával 2019 nyarán találkoztam először. Akkor a CMT-ről annyi tudomásom volt, hogy egy mozgásszervrendszert érintő betegség, ami elsősorban fiataloknál és felnőtteknél jelentkezik. Majd érkezett Flóra, mosolyogva, csicseregve, aktív résztvevőjeként a mindennapoknak, CMT-C2-es típusú diagnózissal, 5,5 évesen.

Flóránál az alsó végtagokban az izomgyengeség sokkal erőteljesebb, emiatt a kerekesszék használat a mindennapok része. A rekeszizom valamivel magasabban helyezkedik el, a teljes tüdő „átlégzésének” tanulása folyamatos. Flóra esetenként ízületi fájdalmakról is beszámolt, inkább a kézfejben, melyen akutan a Pfaffenrot-féle manuális technika alkalmazása segíteni tudott.

Az első állapotfelmérés során a következő aktuális állapotot írtam le: helyváltoztató mozgása a mászás, mely során bal tenyerét nem teszi le, állásnál bal lábára nem terhel. Szűkebb mozgásterjedelem a csípőben, gerincben, térdben tapasztalható. Bokája pes equinovarus tartásban, kontraktúra a jobb bokájában kifejezőbb. Önállóan két-három lépést tesz, majd összecsuklik a lába, izomereje az alsó végtagokban minimális. Aktív kerekesszék használó, a háti kyphosis fokozottabb.

Először egy 3 napos intenzív táborban vett részt Flóra. A fő irány a fokozottabb izomtónusú izmok kezelése Pfaffenrot-féle manuálterápiával: mellkas, gerinc-menti izmok, csípő körüli izmok, térdhajlítók. A mozgásfejlesztésen két fő irányt határoztunk meg: izomerősítés és mozgáskoordináció, egyensúly fejlesztés. Izomerősítés során gravitáció ellen ható és eszközös feladatokat is használtunk a törzsizomfűző erősítésére, emellett célzottan a popsira, combra koncentráltunk, a stabilabb állás érdekében.

A 3 nap eredménye: Flóra nagyon elfáradt a harmadik nap végére, sokszor inkább elbújt (pl. a forgófotelban), de megérte a sok-sok munka: Flóra az állás során már bal lábára is terhelt, az állás ideje kb. 1 perc volt. Járás során (AFO-ban) 5-6 méter megtételére is képes volt, elesés nélkül. Mászás során hátát egyenesebben tartotta.

2019 szeptemberétől heti rendszerességgel találkozunk, az első évben a manuálterápia mellett az álláshoz és járáshoz szükséges izmok fejlesztésén volt a hangsúly (fenék, comb, hasizmok). Amint Flóra elkezdte a robotterápiát, kicsit változtattam a terápia menetén. A manuálterápia továbbra is része a fejlesztésnek, a kezelendő terület attól függ, hogy épp hol érződik a fokozottabb izomtónus. Ha Flóra izomfáradást vagy izomfájdalmat jelez, akkor arra a területre extra figyelmet fordítok. Mivel a robotterápián az állás-járás mechanikája kerül hangsúlyba, így mi a törzsizomfűző, a gerinc menti izmok fejlesztésére, erősítésére koncentrálunk jelenleg. Ha az időbe és Flóra terhelhetőségébe is belefér, akkor az iskolai szünetekben több napos blokkterápiákat is tartunk. A légzéstechnika tanulása továbbra is a terápia része.  Hangsúlyt helyezünk a hátizom-erősítésre, a helyes testtartás kialakítására. Fokozatosan vezetjük be az eszközöket (bokasúly, szalag), hogy elkerüljük a túlzott izomfáradást.

Kb. másfél évvel az első találkozás után Flóra a kerekesszékét kevesebbet használja, a fejlesztésekre segítséggel, sétálva érkezik. A robotikai terápián próbálgatják a könyökmankót, a 3 ágú bot használatával korábban már megismerkedett. Segédeszközei jelenleg: AFO, egyedi méretezésű ortopéd cipő, melyek az álláshoz, járáshoz szükséges megfelelő bokatartást segítik. Az izomgyengeség megsegítésére a DMO-ruha, a csontritkulás megelőzése, az álláshoz szükséges izmok megfelelő terhelése, a fiziológiai állás megéreztetése miatt speciális állítógép beszerzése is megtörtént. A vízben végzett mozgások, mint pl. hidroterápia jó hatással vannak az mozgásszervrendszer egészére, a víz felhajtó erejét kihasználva az izmok kevésbé fáradnak el, miközben erősödnek is, a megfelelő vízhőmérséklet pedig a kontraktúrák kezelésében is segítenek.

Farkas Noémi

gyógypedagógus, szomatopedagógus

Fejlesztőház