Blog

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület segíti WonderFlóra kutyájának oktatását

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület egy társadalmi szemléletformálást végző segítőkutyát képző és alkalmazó érdekvédelmi szervezet. Az egyesület tagjai segítőkutyák kiképzésével, szemléletformálással és kutyaterápiás foglalkozások megtartásával foglalkoznak. A segítőkutyák szerepéről és a négylábúakkal történő érzékenyítés fontosságáról Török Szilviával beszélgettünk, aki habilitációs kutyakiképzőként WonderFlóra kutyájának Sámsonnak az alapképzésében is segédkezett.

– Kezdjük az elején. Hogyan jött létre a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület és milyen
célokat tűztetek ki magatok elé?

A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet (NEO MSKKE) egy hallás-, látás-, mozgássérült-
segítőkutya gazdákból álló, nagy álmokkal teli kis baráti társaság alapította 2011-ben, én 2016-ban
csatlakoztam a csapathoz.
Már ennek is egy kedves kis sztorija volt. Akkor volt 1 éves a saját kutyám és akkor volt kb 2 éve, hogy egy stroke és szívműtétből rehabilitálódtam. Sokat olvastam a segítőkutyákról, minden vágyam az volt, hogy a saját kutyámmal terápiás párost alkossak és a vőlegényem – azóta már a férjem – megkereste az Egyesületet, hogy mi ennek a módja és miként lehet csatlakozni. 2016-ban az volt a karácsonyi ajándékom Tőle, hogy titokban összeszervezett egy találkozót az Egyesülettel, életem egyik legszebb karácsonyi ajándéka volt ez. Az Egyesület kedvesen fogadott, önkéntesként kezdtem és azóta egyesületi tag is vagyok.
Azóta is sokat köszönhetek a Neo-nak, szakmailag, lelkileg egyaránt. A 2011-es alapítás után meg is lepődtek amikor rövid idő alatt több sorstárs és mások érdeklődését is felkeltette tevékenységünk: immár 50 önkéntes segíti aktívan az Egyesület működését. Munkatársaink nagy része érintett, négylábú segítőtárssal rendelkező szakember (pl. habilitációs kutyakiképző, gyógypedagógus- szociológus, pszichológus). Belülről motivált csapat vagyunk, középpontban a hitelességgel. Együtt, egymásért, másokért.

– A segítőkutya szó hallatán valószínűleg a legtöbb embernek a vakvezető kutyák ugranak be. Az egyesület milyen sérüléssel élők részére képez kutyákat?

Igen ez így van, de a vakvezető kutyákon kívül még többféle segítőkutya-típus is létezik, a Neo profiljába a hallássérült-segítő (hangjelző), mozgássérült-segítő, rohamjelző (pl. diabéteszben érintett vagy epilepsziás személyek számára), személyi segítő (pl. látássérült-segítő, autistasegítő) és terápiás
kutyák tartoznak.

– A felsorolt segítőkutyák miként tudják megkönnyíteni a sérültek életét?

Minden kutyára jellemző, hogy alapvetően érzelmi segítséget és támaszt nyújt a gazdájának, ezen kívül pedig mindegyik típus más-más feladatot tud ellátni.

A hallássérült segítőkutyák érzékelik a különböző hangjelzéseket, mint például a kopogás, babasírás, ébresztő és ezek érzékelésekor jeleznek gazdájuknak. A rohamjelző kutyákat cukorbetegséggel és epilepsziával élő embereknél alkalmazzák, a váratlanul bekövetkező rohamok előrejelzése a feladatuk. A mozgássérülteket segítő négylábúak segíthetnek gazdájuknak az ajtók kinyitásában, a kapcsolók kezelésében, az öltözködésben és képesek arra, hogy visszaadják a gazdájuknak az általuk elejetett tárgyakat. A terápiás kutyák gazdájukkal, mint felvezetőjükkel vesznek részt különböző foglalkozásokon, a megfelelő szakember mellett, aki gyógypedagógus, pszichológus vagy tanár. Ezen foglalkozások megvalósulhatnak kórházban, iskolában, szociális intézményekben, pszichológus mellett egyéni terápiákon.

– Miként kerülnek kiválasztásra ezek a kutyák?

A kutya kiválasztását megelőzően elbeszélgetünk a leendő gazdával. Felmérjük az életvitelét, az életterét, majd ennek tudatában javaslunk számára megfelelő méretű és habitusú fajtát. Kölyöktesztekre is lehetőség van, sőt ajánljuk is, hogy mielőtt kiválasztásra kerülne a kiskutya, vegyen részt egy feladatsorból álló teszten, amit mi végzünk.

– A megfelelő kutya kiválasztása után mi következik? Hogyan válhat a négylábúból segítőkutya?


A kutyák kiválasztása után megkezdődik a képzés. Alapvetően azt mondhatjuk, hogy kb 1,5-2 év míg
egy kutya eljut a segítőkutya vizsgáig. A kutya nyilván hamarabb megtanulja az adott feladatokat, mint 2 év, de ezt stabilan kell tudnia közösen a gazdájával. Elsőként minden kutyának egy alapképzésen kell részt venni, ami alatt megtanítjuk neki az engedelmességi feladatokat és megkezdődik az elengedhetetlen szocializáció. Csak ezt követően kezdődhet meg a speciális feladatokra való felkészülés, attól függően, hogy milyen típusú segítőkutya fog belőle válni. A kutyák az első néhány hónapjukat gyakran nevelőszülőknél töltik. Természetesen az egész folyamatba bevonjuk a leendő gazdákat is, közös képzések segítségével. A leendő tulajdonosnak természetesen fontos szerepe van, neki is sokat kell gyakorolnia a kutyájával közösen, hogy ezáltal még jobban összeszokjanak. A képzés végén a kutyák a gazdájukkal együtt vizsgáznak le.

– Nemcsak segítőkutyák képzésével foglalkoztok, hanem terápiás kutyák segítségével érzékenyítő programokon is részt vesztek. Mesélnél erről?

Sok helyre járunk a kutyáinkkal. Dolgozunk iskolákban, idősek otthonában, kórházakban, gyógypedagógusok és pszichológusok mellett. Ezeken kívül pedig szívesen elmegyünk oda, ahová meghívást kapunk. A NEO MSKKE másik küldetése a széleskörű társadalmi szemléletformálás segítőkutyák bevonásával: az interaktív programjaink célja nemcsak a fogyatékos személyek mindennapjainak megismertetésével az integráció és esélyegyenlőség előmozdítása, hanem a nem fogyatékos
gyermekek és felnőttek szociális készségének fejlesztése (pl. segítőkészség, empátia, együttműködő készség), továbbá személyiség- és közösségfejlesztés. Eközben a felelős állattartásra is próbáljuk ráirányítani a figyelmet.

– Ezekkel a programokkal és a segítőkutyák képzésével rengeteg embernek nyújtotok kapaszkodót, de mit tudnak tenni azok, akik az egyesületnek akarnak segíteni?

Az adó egy százalékának felajánlásával, az adománytárgyaink megvásárlásával és a számlaszámunkra való pénzadomány utalásával is segíthetnek az érdeklődők. A www.segitokutya.net oldalon minden ehhez szükséges információt megtalálnak, illetve még többet olvashatnak a hitvallásunkról és a munkánkról.

– Kiképzőként te is segíted az egyesület munkáját. Ha jól tudom Flóra kutyájának az alapképzését is te végezted. Hogy indult Sámson sztorija?

Flóra édesanyjával Ritával már nagyon régóta ismerjük egymást és amikor látta, hogy ezzel is foglalkozom, megkeresett, hogy szeretnének Flóra mellé egy kutyust. A beszélgetéseink alapján uszkárra esett a választásunk, bár a méretén még hosszú ideig töprengtünk. Először egy középuszkárra gondoltunk, de aztán úgy döntöttünk inkább a törpeuszkár mellett tesszük le a voksunkat, mert ő könnyedén fel tud ugrani Flóra ölébe adott esetben. Egy önkéntes tagunk segített megfelelő tenyésztőt találni és elkezdődött a nagy kaland. Sámson 12 hetesen érkezett meg és igazi ördögfióka volt. Rita rögtön tervet állított fel, hogy miként haladjunk lépésről-lépésre. Sámson alapképzését velem kezdték meg, olyan is volt, hogy Sámson 2 hónapot töltött nálam. Mivel Ritáék is nagyon sokat gyakoroltak vele, nagyon ügyesen és gyorsan fejlődött. Az alapképzések után Sámson hivatalosan is a Neo Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület tanuló segítőkutyájává vált és elkezdődhetett a speciális képzési rész. Ma már szinte bármit meg tud csinálni, és Flóra igazi segítőjévé vált. Vizsgáznia majd Flórával kell, így együtt is sokat gyakorolnak. Jó látni, hogy Flóra is mennyire eltökélt. Sokszor az iskolai programok és a fejlesztések után jön el hozzánk vagy külső terepre gyakorolni, de még este is végig koncentráltan dolgozik. Terveink szerint még idén letehetik a mozgássérült-segítőkutya vizsgát.

– Miközben beszélgettünk végig éreztem rajtad, hogy imádod ezt csinálni. Mi az,
ami hajt téged, és motivál, hogy erre „áldozd” a szabadidődet?

Ez egy nagyon összetett kérdés, amire kapásból nem is tudnék válaszolni. Jó érzés látni, ahogy egy kórházban egy kisgyerek megörül a kutyámnak amikor megérkezek és megkezdődhet a foglalkozás. Jó érzés látni, ahogy Flóra örül annak, hogy a kutya végrehajt egy-egy olyan feladatot, amit eddig nem tudott, jó érzés olyat adni, amivel segíteni tudok másoknak, akár a kutya kiképzése révén. Viszont ahhoz, hogy most mi itt tartunk Sámsonnal, elengedhetetlen Flóra és családjának közreműködése, hozzáállása és rendkívüli kitartása. Sokáig sorolhatnám, de inkább csak azt mondom, ez egyszerűen jó és feltölt.