hírek

Hazai és nemzetközi szaktekintélyek értekeztek a neuromuszkuláris betegségek terápiás lehetőségeiről

konferencia

2023. április 15-én nagyszámú érdeklődőt vonzott a Park Inn by Radisson Budapestben megrendezett I. Nemzetközi Interdiszciplináris Neuromuszkuláris Konferencia. A WonderFlora & CMT Alapítvány és az SMA Magyarország Alapítvány első közös szervezésében megvalósult egyedülálló esemény célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a Charcot-Marie-Tooth perifériás neuropátiával (CMT), a gerincvelői eredetű izomsorvadással (SMA) vagy a Duchenne-féle izomdisztrófiával (DMD) foglalkozó hazai és külföldi szakemberek tapasztalatcseréjére, ezen keresztül pedig informálják az érintetteket, azok családtagjait, hozzátartozóit a diagnosztikai és terápiás lehetőségekről, a rehabilitációról, valamint az ortopéd sebészeti eljárásokról.

Az eseményt a WonderFlora & CMT Alapítvány alapítója, Drávucz Rita nyitotta meg, aki elmondta, hogy a konferencia megvalósulása egy nagyon fontos állomás az érintett betegszervezetek, családok, szakemberek életében, remélhetőleg ez kezdete egy szorosabb együttműködésnek.

12 előadó 5 országból érkezeztt az invitálásunkra.

Az előadások elérhetőek angolul, és magyarul a WonderFlora & CMT Alapítvány YouTube csatornáján.

20230415084235__MG_5666
KONFERENCIA Rita

A diagnosztikai eljárásokkal kapcsolatban a hazai szaktekintélyek közül prof. dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója, dr. Grosz Zoltán, a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatóhelyettese, neurológus klinikai főorvosa, dr. Szabó Léna, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Neurológia Osztályának vezetője, valamint az Egyesült Államokbeli Hartfordban működő Connecticut Children’s Medical Centerből érkező prof. dr. Acsádi Gyula tartottak előadást szakterületük aktuális eredményeiről, míg a külföldi eredményekről prof. Laurent Servais, az MD UK Oxfordi Neuromuscularis Központjának gyermekkori neuromuszkuláris betegségek professzora és a Liège-i Egyetem gyermekneurológia meghívott professzora beszélt.

Dr. Grosz Zoltán a diagnosztikai eljárásokkal kapcsolatban elmondta: a jelenleg használatos alapvizsgálatok, mint az MR, az ENG vagy az EMG nagy előrelépést jelentenek a neuromuszkulási betegségek diagnosztizálásában. Ezek óriási előnye, hogy gyorsan, a szervezet számára nem megterhelő módon adnak nagyon pontos képet a beteg állapotáról, és az eredmény függvényében az orvosok célzottan választhatják meg az esetlegesen szükséges további vizsgálatokat. Így hamarabb jutnak el a pontos diagnózis felállításáig. Emellett beszélt arról is, hogy a jövőben a géntérkép lehet az egyik kiindulópont a betegségek feltárásában.

Szintén a genetikai vizsgálatok fontosságát hangsúlyozta prof. dr. Molnár Mária Judit, aki a hazai örökletes neuromuszkuláris körképről tartott előadást. Ahogy rámutatott, a ritka betegségek jelentős százaléka genetikusan meghatározott. A génvizsgálatoknak köszönhetően már a tünetek megjelenése előtt kideríthető, hogy valaki érintett-e az adott betegségben, az ilyenkor megkezdett kezelés pedig tünetmentes, csaknem teljes életet biztosíthat a betegnek. Ugyanígy a gyermekvállalás előtt is fontos lépés elvégezni ezeket a vizsgálatokat, hiszen gyakran előfordul, hogy a szülők csak hordozók, tehát rendelkeznek a hibás génnel, a gyermek azonban már betegen fog megszületni. Ennek tudatában már előre el lehet gondolkodni a lehetséges terápiáról. A professzor kiemelte, hogy a közelmúltban elérhetővé vált az újszülöttek SMA-szűrése, ami szintén lehetőséget nyújt az érintett újszülöttek tünetmentesen elkezdett terápiájához. Ezeken felül rámutatott arra, mekkora szerepe van a médiának a tájékoztatásban: habár hazánkban már 2018 óta lehetőség van az említett gerincvelői eredetű izomsorvadás kezelésére, sokan a mai napig a különféle médiumokból értesülnek erről, majd keresik fel az orvosukat. A konferencia kapcsán üdvözölte annak interdiszciplináris voltát, ahogy azt is, hogy az esemény kiváló lehetőséget biztosított más országok jó gyakorlatainak megismerésére.

 Dr. Szabó Léna a magyarországi tapasztalatok kapcsán elmondta, hogy jelenleg hazánkban a neuromuszkuláris betegségek ellátása világszínvonalú, és valamennyi törzskönyvezett gyógyszer elérhető NEAK-finanszírozott formában. Emellett rámutatott arra, hogy a multidiszciplináris ellátás terén még szükség van fejlődésre; ennek kapcsán a cél az, hogy az ország valamennyi pontján minden beteg számára elérhetővé váljon valamennyi terápiás lehetőség, például a gyógytorna. Ezen felül több szakemberre is szükség lenne országos szinten.

A rehabilitáció témakörében Marion Main (Great Ormond Street Hospital for Children NHS Trust – London, UK), José Longatto (Great Ormond Street Hospital for Children NHS FOUNDATION Trust – London, UK), Chiara Mastella (Policlinico Maggiore Kórház gyógytornásza – Milánó, Olaszország), Romano Salsi (Progettiamo Autonomia ortopéd technikusa – Reggio Emilia, Olaszország), valamint Tóth Ilona, a STEPS Budapest Neurorehabilitációs Központ gyógytornásza osztották meg a tapasztalataikat az említett betegségek kapcsán.

Az ortopéd sebészeti eljárásokról, valamint szakterületükön szerzett tapasztalataikról dr. Tunyogi-Csapó Miklós, az Országos Gerincgyógyászati Központ főorvosa, dr. Terebessy Tamás, az Ortopédiai Klinika igazgatóhelyettese, valamint dr. Glenn Pfeffer, a Cedars-Sinai Medical Center Foot and Ankle Center igazgatója (Los Angeles, USA) Ortopéd sebész, láb- és boka szakterület, CMT programvezető tájékoztatták a kollégákat és a hallgatóságot.

konferencia_wonderflora
konferencia_Panni
20230415104021__MG_6089

A nap végén kerekasztal beszélgetésre invitálták a jelenlevőket, ahol az elhangzottak kapcsán felmerült kérdések megválaszolása mellett a szakemberek azon lehetőségeket járták körül, hogy milyen utakon indulhat el egy érintett a diagnózis megszületése után.

Az esemény szüneteiben számos hazai és külföldi kiállító (gyógyászati segédeszközös, robotikai  és fejlesztőközpontok, Billy cipő forgalmazó) várta a rendezvényre megjelent családokat, szakembereket.

Az értintetteknek is volt lehetőségük megosztani a történetüket. A 67 esztendős Konopás István 1-es típusú CMT-beteg. Gyermekkorában szinte semmilyen tünete nem volt, így a szülei sem sejtették, hogy bármi baj lenne. Abban az időben az orvosok számára sem volt ismert a betegség. Mindezek következtében a férfi szakmát tanult – kőművesmester lett –, amelyben eredményesen el is helyezkedett. A kötelező katonaság során szembesült először azzal, hogy valami baj lehet. A szükséges orvosi vizsgálatok során megállapították, hogy az egyik lábszára rövidebb. Mint elmesélte, ezt betudták egy gyermekbénulás utáni tünetnek, így felmentést sem kapott. Ám a férfi a hátraarcot nem tudta megcsinálni, mivel nem tudott sem sarokra, sem lábujjhegyre állni. A 24 hónapos szolgálat után István folytatta korábbi életét. Idővel azonban fokozatosan romlott az állapota. Először a kéz funkcióit vesztette el, ami ellehetetlenítette mind a munkavégzést, mind a hétköznapi cselekvéseket. Végül már a zipzár felhúzása is problémát okozott a számára. Emiatt fordult orvoshoz, ahol az izombiopszia és a genetikai vizsgálat igazolta a Charcot-Marie-Tooth betegséget. Mint a férfi elmondta, az akkori genetikai vizsgálatok még gyerekcipőben jártak ahhoz képest, amelyről jelen konferencián beszámoltak a szakemberek. Istvánnak a nagyanyja és az édesanyja is érintett volt, ahogy a lánya és nagy valószínűséggel is örökölte a kórt, sőt nagy valószínűséggel István öccse is ezen tüneteket produkálja. Ahogy elmondta, azért jött el erre a konferenciára, mert tapasztalati szerint sok, főleg idősebb orvos még mindig nem elég tájékozott a CMT-vel kapcsolatban, és gyakorta neki kell segítségükre lenni a szükséges információkkal.

 

20230415120503__MG_6307
20230415100755__MG_5980

„A rendezvényre kapott pozitív visszajelzések alapján mondhatjuk, hogy nagy sikert értünk el, de ekkora sikerre mi sem számítottunk. Feledhetetlen esemény valósult meg, melyre már most rengeteg elismerő visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, szakemberektől, kiállítóktól egyaránt. Hálásak vagyunk az előadóknak, a támogatóinknak, a kiállítóknak, az önkénteseinknek, a technikának, a szállodának, a résztvevő szakembereknek, családoknak, hogy hozzájárultak a sikeres rendezvény megvalósulásához. Minden, de tényleg minden a helyén volt.” – nyilatkozták a Szervezők.

#cmtsmakonferencia

Az előadások elérhetőek angol és magyar nyelven a WonderFlora & CMT Alapítvány YouTube csatornáján.

Fotó: Izsó Photography és Varga Kinga

KÖSZÖNJÜK, HOGY  TÁMOGATÓINK ÉS PARTNEREINK MELLETTÜNK ÁLLTAK!

Diapolo

HRSNY Events

Park Inn By Radisson Budapest

Special Effects Ltd. – The Production Company

Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézete

VIWA Vitaminwater

Roche

Biogen

Novartis

BGA

HM SFÁT #bajnokokabajnokokert kampánya

DYB csapat

Rex-San Kft

BJAbris – Fight for Life

Gyógyító Jószándék Alapítvány

Human Medical – Gyógyuljon otthonában.

STEPS Budapest Center for Robotic Rehabilitation

NEO Magyar Segítőkutya Egyesület

Multinnotec

Optipont Bt.

Meyra Ortopédia Kft.

APPkA

Hendi Centrum – intenzívna rehabilitácia

Posebni Junaki Billy cipő forgalmazó

VáliBor

Csillik Gábor

Sharity Impact

RED4 – Rental / Event / Design