hírek

A génpótlás és a DNS-halkítás kombinált megközelítése külön-külön képes az „egészséges” gén kifejezésére és a beteg gén kikapcsolására

Európai CMT Szövetség egyik alapító tagja, a Progetto Mitofusina 2 tájékoztatása szerint egy jelentős lépés történt a CMT2A kutatásban, miszerint a génpótlás és a DNS-halkítás kombinált megközelítése külön-külön képes az „egészséges” gén kifejezésére és a beteg gén kikapcsolására. További részletekért kattintson a linkre.

A Milánói Egyetem, a “Dino Ferrari Center” kutatóinak friss tanulmánya (amelyet online közzétételre elfogadtak a rivista Cellular Molecular Life Science folyóiratban ) kimutatta a génterápiás-megközelítés hatásosságát egy Charcot-Marie-Tooth 2A típusú kísérleti modell esetében.

A CMT2A egy szenzomotoros polyneuropathia, amely a Mitofusin 2 (MFN2) gén mutációihoz kapcsolódik, és a perifériás idegekben a motoros és szenzoros axonok degenerációja jellemzi. Jelenleg a kezelés szupportív, és nincs hatékony terápia a betegséggel összefüggő neurodegeneráció megelőzésére. E patológia kezelésének egyik fő kihívása nemcsak a funkcionális MFN2 fehérje hiányában rejlik, hanem e fehérje toxikus változatának jelenlétében is. A génpótlás és DNS-halkítás kombinált megközelítése, amely képes kifejezni az „egészséges” gént, illetve kikapcsolni a „beteg” gént, ideális terápiás megközelítést jelenthet ennek a betegségnek a kezelésére.

A kutatás vezetője Prof. Stefania Corti, aki jelenleg a Milánói Egyetem Kórélettani és Transzplantációs Tanszékének Neurális Őssejt Laboratóriumának vezetője. A kutatócsoportban a laboratórium további tagjai, valamint a Milánói Egyetem „Centro Dino Ferrari” és a Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico kutatói vettek részt. Ezenkívül a csoport együttműködött a King’s College-val, a „Romeo ed Enrica Invernizzi” Molekuláris Genetikai Intézettel, a Humanitas Egyetem Orvosbiológiai Tudományok Tanszékével, a Carlo Besta Neurológiai Intézettel és a Fondazione IRCCS Ca’ Granda Ospedale Maggiore Policlinico Preklinikai Kutatóközpontjával.

Dr. Federica Rizzo, a tanulmány főszerzője és kollégái bemutatták, hogy a hibás MFN2 gén elhalkításának és az egészséges gén helyreállításának kombinált megközelítése hogyan vezetett a betegség jellemzőinek javulásához egy CMT2A betegektől származó indukált pluripotens őssejt motoros neuronokból álló in vitro modelljében. A molekuláris korrekciót a CMT2A egérmodelljében is megerősítették az egészséges MFN2 gént és az elhalkító konstrukciót hordozó adeno-asszociált AAV9 vektor központi idegrendszerébe történő helyi injekciójával. Ez a tanulmány az első „elvi bizonyítéka” a CMT2A kezelésének hatékonyságára, és bizonyítja Corti professzor kutatócsoportjának kitartását a betegség tanulmányozása és a lehetséges terápiás stratégiák meghatározása terén.

A kutatást az Egészségügyi Minisztérium Associazione Dino Ferrari Center , dell’ Associazione Progetto Mitofusina2 onlus , a Fiatal Kutatók Kutatási Projekt (GR-2018-12365358) és a Telethon támogatásával végezték. Alapítvány a GGP19002 projekt részeként.

Az MFN2-t célzó kombinált RNS interferencia és génpótló terápia a Charcot-Marie-Tooth 2A típusú kezelésének elvi bizonyítékaként