Blog

Játszótéri álmaink: MINDENKINEK MINDENHOL

Korábban már meséltem nektek a balatoni csajos hétvégénkről. Akkor egy pozitív élményt osztottam meg, most azonban egy másik kalandunkat szeretném nektek elmondani, amely most nem a jó gyakorlatra, hanem a javításra, a tervezés- és a kivitelezés helyességére hívja fel a figyelmet.

Nagyon vártuk, hogy a Balaton partján meglátogassunk egy kedves kisváros nagystrandját, na jó leírom, Balatonboglár strandját. Már annyiszor hallottam róla, milyen fantasztikus játszótér van ott, és hogy fejlesztések is zajlottak az utóbbi időben. Ezek az állítások mind igazak. Van rekortánnal borított futópálya, szabadtéri fitneszpark, teniszpálya, kosárlabdapálya és hatalmas szabad terület. Első ránézésre minden adott ahhoz, hogy kicsik és nagyok egyaránt jól érezzék magukat, DE… Sajnos játszóterek egyike sem elérhető MINDENKI részére.  Flóra az egyik játszótéren kiszúrt magának egy játékot, és kerekesszékével azonnal elindult, hogy felfedezze azt. Csakhogy 10 cm megtétele után egyhelyben tekert.

A játszóteret olyan nagy mennyisségű kaviccsal szórták fel, hogy kerekesszékkel és babakocsival lehetetlen volt a játékok megközelítése, de még gyalog is nehézkes volt benne a járás. Egy másik játszótér felfedezésével is megpróbálkoztunk, de ott hatalmas homokréteg állta utunkat.

Kérdezem én szülőként: Hogy legyen így önálló a gyermekem, ha nem tud nélkülem egy tapodtat sem mozdulni az épített környezet miatt? A szívem szakad meg, amikor le kell törölnöm a könnyeit, és vigasztalnom kell őt amiatt, mert sajnos nem gondoltak rá és a társaira, és azt mondja: Anya, menjünk nem akarok tovább maradni!

Tervezők, döntéshozók és kivitelezők! Kérlek titeket, hogy GONDOLJATOK RÁNK KEREKESSZÉKESEKRE, VAN AKI PÁR LÉPÉST MEG TUD TENNI ÉS KI TUD SZÁLLNI A SZÉKÉBŐL, ÉS GONDOLJATOK A TÖBBIEKRE IS!

Remélem nem kell sokat várni és mindenki közelében lesz legalább egy olyan játszótér, ami mindenki által elérhető, hogy az eltérő adottságokkal rendelkező gyerekek együtt játszhassanak.

A Szerencsejáték Zrt. 2017-ben indította el a „Játék összeköt!” nevű kezdeményezését, melynek keretein belül olyan befogadó játszótereket építenek, ahol a gyerekek együtt fedezhetik fel a játék örömét. Az integrált játszóterek száma folyamatosan emelkedik, ezzel a mi álmainkat is valóra váltja, a játszóterek listáját itt találjátok.

Tarts velünk, hogy megismerd a további kalandjainkat!

Köszönöm Sávoly Boginak, az Alapítványunk önkéntesének, hogy gondolataimat tökéletesítette.