LÁB ÉS KÉZÁPOLÁS

CMT-vel élő embereknél fontos a megfelelő lábbeli, de sok páciensnek kihívást jelent a jól illeszkedő cipő megtalálása, a magasan ívelt lábfej és a kalapácsujjak miatt. Emiatt szükség lehet egyedi készítésű cipőkre. A lábak érzékelésének csökkenése miatt a CMT-s betegeknek szüksége lehet egy ápoló személyzet, egy családtag segítségére körömvágásnál vagy bőrkeményedések eltávolításánál. Fontos egészségügyi szakemberrel konzultálni, hogy a beteg ne sértse meg magát ezekkel a tevékenységekkel.

További információk a Charcot-Marie-Tooth betegség lábfejekre gyakorolt hatásáról itt található (lásd CMT_láb fájl). Lábápolással kapcsolatos fontos tippekért olvassa el a következő cikket Lábápolás CMT-s betegeknél (lásd lejjebb, külön).

A MEGFELELŐ ILLESZKEDÉS

 A CMT-vel élők tudják, hogy a CMT a szenzoros funkciók elvesztését, és a lábfej szerkezeti változását okozhatja, ezek pedig megnehezítik a jól illeszkedő cipő megtalálását. Sok ember nem tud a segédeszközhöz divatos cipőt felvenni, mert ezek a cipők túl szűkek vagy alacsonyak, az eszköz (AFO, stb.) nem fér bele.

Az Aetrex(forrás USA) divatos stílusú cipőket kínál, innovatív tervezéssel, mely mindenkinek segít abban, hogy kényelmes legyen a lábfején, és elősegíti az egészséges életstílust. Továbbá az Aetrex többféle lábbelije tépőzáras sarokpántot tartalmaz, mely lehetővé teszi, hogy hátulról lépjenek bele, ez könnyebbé teszi a felvételt és a viselést. További információ (Ez a cikk amerikai honlap fordítása, értelemszerűen nem hazai cégek szerepelnek az írásban). Mi a Billy nevű cipőt találtuk még az amerikai és európai piacon (rendelés online lehetséges).

CIPÉSZETI MEGOLDÁSRA VAN SZÜKSÉGE?

A Foot Solutions-nek országszerte(USA) száznál több üzlete van, ahol képzett szakemberek segítik a jól illeszkedő cipő kiválasztását. A Foot Solutions egy egészség- és wellnesközpontú kiskereskedő, jól illeszkedő cipőket, lábbeliket, betéteket forgalmaz, és segít a CMT-vel kapcsolatos kételyeket eloszlatni. CMTA (amerikai CMT szövetség)) tagok kedvezményekre és egyéb szolgáltatásokra jogosultak franchise-ban való részvételkor. Magyarországon több cipő és segédeszközgyártó cég létezik, LBT, SALUS, keressük a legjobbakat, küldjétek el véleményeiteket, pozitívat és negatívat egyaránt emailen: wonderflora2020@gmail.com

COSYSOLES MELEGÍTETT PAPUCSOK — MELEGÍTSE A LÁBÁT ÉS JAVÍTSA EZZEL A KERINGÉST

A CosySoles mikrohullámmal melegített papucsai CMT-s betegeknek lettek fejlesztve. Ezek a papucsok direkt hőforrást kínálnak a lábfejnek, megtartva a lapos aljat a mozgás könnyítése érdekében.

A CosySoles természetes gabonaszemcséket tartalmaz, melyek megtartják a hőt és javítják a vérkeringést az egész testben. A tépőzáras pánt megkönnyíti a használatot és szorosabb illeszkedést biztosít a boka körül.

A CosySoles egy kanadai családi vállalkozás és a CMTA büszke támogatója. Kedvezményt biztosít a CMTA tagoknak. Látogassa meg a www.cosysoles.com honlapot és használja a CMTA kódot a 10% kedvezményhez.

  

LÁBÁPOLÁS CMT-S BETEGEKNÉL

Hal Ornstein, DPM, FASPS, and Gregory Stilwell, DPM, FACFAS

 1. Legyen nagyon óvatos, ha mezítláb sétál, és alaposan vizsgálja át utána az ujjakat és a talpakat, pláne, ha kint sétált.
 2. A lábujjakat és a sarkakat nem fedő lábbelik viselése veszélyes. Medencében vagy tóban viseljen valamilyen víziszandált, mely megvédi lábfejeit a sérülésektől.
 3. Olyan cipőt viseljen, amelyben van elég hely az ujjaknak, de tartja a sarkat és a lábívet. A leghosszabb ujja és a cipő eleje közt 1-1,5 cm távolságnak (nagyujj szélesség) kell lennie. Javasolt, hogy a cipő eleje lekerekített legyen, a felsőrésznek puhának és rugalmasnak kell lennie, a bélés legyen sima, gyűrődés- és varrásmentes.
 4. Ne használja ugyanazt a cipőt két egymást követő napon, és használjon sámfát (a legtöbb cipőüzletben kapható) a cipő alakjának megtartásához.
 5. Az új cipőket fokozatosan törje be és először csak néhány óráig viselje, a vízhólyagok és fájdalmas horzsolások elkerülése érdekében. Nézze meg, hogy vannak-e bepirosodott területek a lábán, ezek a túlzott nyomást jelzik.
 6. Ellenőrizze naponta a cipőit, hogy ne legyen bennük gyűrődés vagy idegen tárgy.
 7. Csak óvatosan áztassa a lábait. Sok lábáztató túlságosan kiszárítja a lábfejet, néhány túl nagy nedvességet hozz létre a lábujjak közt. Lábgombásodás is felléphet. Sok gyógynövényes áztató kapható, melyek kondicionálják a bőrt és a fájdalmat is enyhítik.
 8. Törölközésnél a lábujjak közötti részeket is törölje meg alaposan.
 9. Bőrkeményedéseknél és a nagyon száraz területeken használjon olajat (kókusz, jojoba, shea vaj) a hidratálás és a kitöredezés megelőzése érdekében. Lábujjak között ne használja.
 10. Legyen tudatában, hogy a laza bőrdarabkák veszélyes folyamatokat jelezhetnek előre, és ilyen esetben mutassa meg lábát szakembernek, aki megállapítja, hogy mi okozza a hámlást.
 11. Cseréljen zoknit legalább egyszer egy nap, és lehetőleg kerülje a nylon- és pamutzoknit. Ehelyett célszerű nedvszívó rostból készültet használni, mely a talpat is kipárnázza.
 12. Minden nap ellenőrizze a zoknijait, hogy nincs-e rajtuk elszíneződés, vér vagy egyéb kiszivárgott folyadék, amely sebre utalhat, melyről önnek nincs is tudomása, mert nem érzi.
 13. Vágja rendszeresen a lábkörmeit. Ha csökkent az érzékelés a lábában, valamint ha idegi, vagy keringési problémája van célszerű beszélni az orvosával, hogy biztosítsanak önnek egy ápolót, aki levágja a körmeit. Ezzel csökkenti az esélyét annak, hogy megvágja magát, amivel fertőzést vagy egyéb problémákat okozhatna.
 14. A tyúkszemek és bőrkeményedések megjelenése túlnyomásra utal, melyet szakembernek kell megvizsgálni és kezelni.
 15. A vény nélkül kapható/kereskedelmi márkájú tyúkszem és bütyök elleni szerek ártalmas savakat tartalmaznak, melyek nagyon veszélyesek CMT-s emberekre. Kérjük ne használja ezeket.
 16. Kerülje az extremitásokat, mint a hideg és meleg, és ha hidegek a lábai, viseljen meleg csizmát. Soha ne használjon vizespalackot vagy melegítőpárnát.
 17. Legyen tudatában, hogy néhány zokninak a teteje elszoríthatja az ereket a lábikrában vagy a bokában, ha a lábai bedagadnak, beszéljen orvosával, aki gumiharisnyát írhat fel.  Mindig óvakodjon attól, hogy olyan ruhát viseljen, ami szorítja a lábat vagy a bokát, és ezáltal csökkenti vagy megszünteti a lábfej vérellátását.
 18. Ne dohányozzon! A dohányzás szűkíti az ereket és közvetlenül befolyásolja lábfejének vérellátását.
 19. A lábak keresztbe tétele csökkenti a keringést, tartsa a lábait és lábfejeit mozgásban.
 20. Ne tegye ki lábait hosszan tartó napsütésnek.
 21. Ne használjon adhezív anyagot (moleszkin, ragasztószalag) a lábfeje bőrén anélkül, hogy konzultált volna erről orvosával.
 22. Nagyon fontos, hogy vizsgálja át lábfejeit napi rendszerességgel, az ujjak közét is beleértve. A nehezen látható helyeket tükörrel lehet vizsgálni. Ha nagy gondot jelent a láb átvizsgálása Önnek, kérjen meg egy családtagot vagy barátot. Ha bármilyen sebet, vágást, bőrpírt, duzzanatot, gennyet vagy hólyagot talál (MÉG AKKOR IS, HA NEM ÉREZ FÁJDALMAT), sürgősen keresse fel orvosát.  
 23. Minden CMT-s páciensnek, kortól függetlenül fontos, hogy vegye fel a kapcsolatot szakemberrel. Van egy mondás, miszerint „A lyukas tetőt akkor kell megjavítani, amikor süt a nap”. Más szavakkal, ne várjuk meg a javítással az esőt, a beázást. Az APMA.org-on van egy lista az Ön régiójában lévő szakemberekről. A családorvosok is gyakran ismernek jó szakembereket a közelben.

Tartsa észben, hogy A MEGELŐZÉS A LEGJOBB ORVOSSÁG!

Ossza meg ezeket az információkat családtagjaikkal.

 Forrás, a cikk eredeti nyelven itt olvasható