hírek

Fogyatékosügyi pódiumbeszélgetést szervezett a Civilút Alapítvány, amelyen mi is részt vettünk

Fogyatékosügyi pódiumbeszélgetést szervezett a Civilút Alapítvány 2023. június 14-én,  “Kapocs-nap – Hagyj nyomot a világban!” című rendezvényen az Aranytíz Kultúrházban.

A rendezvény elsődleges célja egy olyan párbeszéd megteremtése, amely nem az igazságokról, sokkal inkább a perspektívákról szól. Legyünk magunk a kommunikációs kapcsok ebben a fontos szerepvállalásban! – fogalmazta meg a Civilút.

A programot Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány sajtószóvivője nyitotta meg, valamint köszöntötte a résztvevőket.

“Szemléletváltás, szemléletformálás, egymáshoz kapcsolódás, információ megosztás” – fogalmazta meg szavaival a szakmai nap központi lényegét. 

Ezt követően Civilút Alapítvány közelmúltban elért sikereit, aktivitásait, valamint jövőbeli céljait Ruttkay Réka kuratóriumi elnök ismertette, melyek közül néhány akciót említünk:

– “A hősök nem születnek” podcast sorozat indul, amely bemutatja a fogyatékossággal élő, valamint a fogyatékosokat segítő hétköznapi hősöket interaktív és érdekes módon.

– Rendhagyó Spotify zenei válogatást készítettek, amelyben fogyatékossággal élő művészek adnak elő. Ezzel a listával hívják fel a figyelmet “az emberre a zene mögött”.

– 2023. július 1-én startol a Varázsceruza jótékonysági rajzeszköz-adománygyűjtő, egyben tehetségkutató és tehetséggondozó program Pásztor Annával és az Anna And The Barbies együttessel, a #hagyj nyomot a világban! címszó alatt.

– Ép gyerekekkel ismertetnének meg mélyebben legalább egy fogyatékossági ágat tanulmányaik során, hogy a nagybetűs életbe lépve már rendelkezzenek magasabb fokú érzékenységgel fogyatékkal élő társaik felé.

A pódiumbeszélgetés-sorozat hat szekcióból állt össze azzal a céllal, hogy egyik beszélgetésből következtetve a másikat a beszélgetőpartnerek eljussanak a szemléletformálás lehetőségének meghatározó kérdéseitől a márkaépítések, termékfejlesztésen át a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci reintegrációjáig.

A kerekasztal beszélgetésen az alábbi témákról beszélgettek a résztvevők:

1. “Mennyi idős kortól, és meddig lehet szemléletformálással hatni a gyerekek értékrendjére? Mikor és mi minden hatására alakulnak ki bennük az előítéletek?” 

Beszélgetők:

 • Kővári Edit, elnök, Autisták Országos Szövetsége
 • Dr. Perlusz Andrea, főiskolai tanár, ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
 • Toponári Gábor, ügyvezető elnök, Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége
 • Bognár Rozita, CSR Leader, Decathlon Magyarország
 

Toponári Gábor a közös sportolás, valamint a közös sportprogramok jelentőségét taglalta. E gondolatébresztő mentén, a szakemberek megegyeztek abban, hogy a közös felnövekedés vagy szabadidőtöltés, azaz a személyes tapasztalatszerzés a legjobb módszer az épek érzékenyítésére, a közös együttélés kimunkálására.

A fogyatékkal élők felé az érzékenység elsődlegesen a családban alakul ki. Ehhez olyan szervezeti, vállalati projektek is szükségesek, amit a szülők és gyerekeik látogathatnak, majd beszélgethetnek róluk otthonaikban.

Bognár Rozita ennek kapcsán említette a Decathlon által indított CSR kezdeményezéseket, mint például a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatása.

Dr. Perlusz Andrea elmondása alapján a gyerekekben a tipikus, atipikus minták 3 éves korig alakulnak ki. Ennek kapcsán a családban használt kifejezéseknek kulcs szerepe van. Az angol nyelvben például elterjedt a “people first” kifejezés, amely tudatosan nem a fogyatékosságuk alapján nevezi meg a személyeket.

Kővári Edit tapasztalatait osztotta meg autista és ép gyermekek nevelésével kapcsolatban. Aktivistája a “Lehet autista a padtársam” kezdeményezésnek, amely autista és ép gyerekek közös tanulását, fejlődését tartja szem előtt. Kiemelte, hogy a közös élmények, az együtt töltött idő, a valódi megismerés felbecsülhetetlen érték.

2. Mi számít igazán? Ha nagy célcsoportot célzunk meg, kell-e választani értékteremtés és elgondolkodtatás között? Kell-e kompromisszumokat kötnünk, ha nagy számban szeretnénk embereket megszólítani?

Beszélgetők:

 • Csetneki Csilla, elnök, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége
 • Regős Judit, elnök, Szülők Háza Alapítvány
 • Várkonyi Attila, zenész, rádiós és televíziós műsorvezető, szakkommentátor, szerkesztő, médiaszemélyiség
 

3. Valódi értékteremtés: működik a márkaépítés és termékfejlesztés, mint eszköz a fogyatékosügyben? Hogyan lehet jól építeni?

Beszélgetők:

 • Kovács Henrietta, ügyvezető igazgató, AutisticArt Alapítvány
 • Szabó László, ügyvezető igazgató, MusicalNeked Kft.
 • Karvai Sándor, látássérült influenszer
 • Ekler Luca paralimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó magyar paraatléta
 

4. CSR-tevékenység: felelősségvállalás vagy kommunikációs eszköz? Megváltozott munkaképességűek piaci integrációja? Hol érnek össze az információk?

Beszélgetők:

 • Schmitt Petra, fenntarthatósági menedzser, Budapest 2023 Nonprofit Zrt.
 • Faragóné Juhász Andrea, fogyatékosságügyi referens, Belügyminisztérium
 • Ungvári Mihályné, elnök, Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete
 • Takács Zoltán, társtulajdonos, Bake my Day

 

5. Hogyan lehet személyes történeteken keresztül nagy ügyeket szolgálni? A személyes történetekből hogyan válhat aztán csoportérdek?

Beszélgetők:

 • Lengyel Zsófia, elnök, Mindenki Képes Egyesület; látássérült parasportoló
 • Tóth Krisztina, SMA-beteg Zente édesanyja, a Zente SMA 1 Tiny Hero – Stronger than SMA blog szerzője
 • Drávucz Rita, alapító, WonderFlora & CMT Alapítvány
 • Berente Judit, elnök, Magyar Szervátültetettek Szövetsége

 

6. Mennyire szempont a munkaerő toborzásban a fogyatékossággal élők integrációja? Hol kezdődik a társadalmi felelősségvállalás szempontjának szemléletformálása?

Beszélgetők:

 • Szabó Dezső, vezérigazgató, DreamJobs
 • Csizi Péter, szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár, Belügyminisztérium
 • Pethő Anikó, ügyvezető igazgató, Aarenson Consulting Személyzeti Tanácsadó Kft.
 • Pordán Ákos, elnök, Kézenfogva Alapítvány

A beszélgetésről készült felvételek elérhetőek a Civilút Alapítvány Youtube-csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLD-yDYocQ_mcUmnQxhp8UxyqS5R3fs-Yx

A Kapocs nap sikeresen zajlott, amelyen tekintélyes szakemberek, valamint a fogyatékosságügyi területen érintettek ismerhették meg egymás kiváló gondolatait.