hírek

Február 22. a Magyar Parasport Napja

2021. február 22-én negyedik alkalommal ünneplik meg a Magyar Parasport Napját. Az eseményre 2018-ban került sor először, azóta pedig egyre nagyobb hírnévnek örvend.

A jeles napon nemcsak hazánk parasportolóinak munkáját ismerik el, hanem a Lélekmozgató program keretein belül érzékenyítést is végeznek a szervezők. Utóbbihoz minden általános- és középiskola csatlakozhat, sőt idén először az óvodás korosztály számára is kínálnak programokat. A koronavírus terjedése miatt ezúttal erre az online térben kerül sor. 

Azok a az intézmények, pedagógusok, akik csatlakoznak a felhíváshoz, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének honlapján találnak segítséget és letölthető anyagokat. Az iskoláknak lehetőségük van filmnézést, érzékenyítő beszélgetéssel tarkított osztályfőnöki órákat, elméleti testnevelés órákat tartaniuk, de olyan mozgásos tanórát is szervezhetnek, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a sérült emberek által űzött sportokkal. Utóbbin a tanulók ülőröplabdázhatnak, bocciázhatnak, csörgőlabdázhatnak, vagy kipróbálhatják a vakfutást, a kerekesszékes kosárlabdát és a padlóhokit. Tavaly közel 500 oktatási intézmény csatlakozott a felhíváshoz, idén pedig talán ennél is többen vállalják, hogy a sérült emberek sportkultúráját megismertessék ép tanítványaikkal. 

A program kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a ma még kisiskolás diákok lesznek azok, akik néhány év múlva a jövőt építik majd. A játékos programok segítségével a gyerekeknek lehetőségük nyílik arra, hogy sokkal jobban megismerjék sérült társaik életét, meglássák a parasport szépségeit, és azt „Fogyatékosnak lenni, nem azt jelenti, vesztesnek lenni.” A pedagógusok által irányított foglalkozások keretein belül a legkisebbek is feltehetik kérdéseiket, elmondhatják a fogyatékossággal kapcsolatos tapasztalataikat és érzéseiket. Ezek segítségével hosszú távon egy sokkal elfogadóbb és segítőkészebb társadalom jöhet létre. Olyan világ, ahol az épek segítik sérült társaikat, ahol nem okoz feszültséget, ha valaki másabb, és ahol mindig lesz egy ember, akinek eszébe jut, mennyire fontos az akadálymentesítés.

Fotó: mezosuli.hu