hírek

A 2023. évi Magyar Parasport Nap nagykövetei: Krajnyák Zsuzsanna és Szatmári András

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2023-ban hatodik alkalommal szervezi meg a Magyar Parasport Napját.

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését, miszerint a fogyatékossággal élő sportolók napját, minden év február 22-én ünnepeljük. A dátum megválasztása szimbolikus, hiszen 1970-ben alapították a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubját, a Mozgásjavító Intézmény falai között.

A Magyar Parasport Napjának érzékenyítés céljából létrehozott Lélekmozgató programja invitálja Magyarország összes önkormányzatát, tanintézményét, az óvodástól az egyetemista korosztályig, hogy ünnepeljük együtt a magyar parasportot és hazánk fogyatékossággal élő sportolóit.

Az MPN2023-hoz csatlakozó önkormányzatok és intézmények számára az MPB és a FODISZ szakmai anyagok biztosít, de a megvalósítás módját a programban résztvevők maguk határozzák meg. Közös céljuk felhívni a lakosság figyelmét a fogyatékossággal élők társadalomba való integrálásának fontosságára.

A Magyar Paralimpiai Bizottság minden évben megválasztja a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosát. Ebben az esztendőben Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralimpiai érmes kerekesszékes vívó, valamint Szatmári András, olimpiai bronzérmes, világbajnok kardvívó vállalta el felkérést.

Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezünk meg az elhunyt bajnokokról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát tartanak a CSR for Parasport címmel. A Magyar Parasport Napja nagykövetei segítik a munkát, fő feladatuk, hogy népszerűsítsék az eseményt és a parasport mozgalmat.

Krajnyák Zsuzsanna fejlődési rendellenességgel született, amely bal lábát érintette. Fiatalon több sportágban is kipróbálta magát, azonban az úszás fogta meg igazán. Egészen 18 éves koráig nem távolodott el a medencétől, de az érettségi közbeszólt. Néhány évvel később, 1998-ban invitálták meg a vívóterembe, ahol megismerkedett a sportággal. Társainak is köszönhetően hamar beleszeretett az új közegbe és heti rendszerességgel folytatta az edzésmunkákat. Elszántságát növelte, amint megtudta, hogy még egy csapattagra szükség lesz a 2000-es sydney-i paralimpián. A kvalifikációs torna tökéletesen alakult számára és kvótát szerzett a játékokra. Élete első világversenye pedig remekül sikerült, szenzációs vívással, mindkét fegyvernemében, tőrben és párbajtőrben is bronzérmes lett. Az első nemzetközi aranyérmére sem kellett sokat várni, egy évvel később, a madridi Európa-bajnokságon párbajtőrben aratott sikert. Lehetett szó bármelyik fegyverneméről, egyéniről vagy csapatról, Krajnyák Zsuzsanna szinte mindig kimagasló eredményeket ért el. Eddigi pályafutása alatt összesen tizenkét paralimpiai éremmel (5 ezüst, 7 bronz) gazdagodott, valamint megannyi világ- és Európa-bajnoki címet szerzett. A Törekvés SE kerekesszékes vívója a tokiói játékokat követően sem hagyott fel szeretett sportágával, Párizs és egy újabb érem szerzés lebeg szemei előtt.

Szatmári András Budapesten, a Vasas SC színeiben kezdte meg sportolói pályafutását Gerevich György mesteredző kezei alatt. Már fiatalon megmutatkozott a tehetsége, kimagasló eredményeket ért el korosztályában. Első jelentősebb eredményét a kadett Európa-bajnokságon érte el 2009-ben, amikor a kardcsapattal aranyérmet szerzett Bourgesban. A 2010-es, Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokon derekasan küzdött, azonban a legjobb 16 közül nem sikerült továbbjutnia. Két évvel később viszont már korosztályos világbajnoknak és Európa-bajnoknak is mondhatta magát. Folyamatos fejlődésének és elszántságának köszönhetően a felnőttek között is kiváló sikereket ért el. A 2013-as esztendőben, a budapesti világbajnokságon állhatott pástra, ahol egészen a negyeddöntőig nem talált legyőzőre, ugyanezen évben pedig az Universiadén kard egyéniben szerzett aranyérmet. Nébáld György 1990- es kard világbajnoki címét követően szerezte meg hazánk első egyéni győzelmét a 2017-es lipcsei vb- n, ugyanezen fegyvernemben. Több nemzetközi sikere mellett az olimpia sem maradhatott ki repertoárjából, a 2020-as tokiói játékokon a kardcsapat tagjaként bronzérmes helyen végeztek. A többszörös világ- és Európa-bajnoki éremmel büszkélkedő sportoló jelenleg az MTK színeiben készül a soron következő viadalokra, egyúttal a párizsi olimpiára is.

A két nagykövet, a paralimpiai, illetve olimpiai felkészülés mellett, több fórumon is népszerűsíti a Magyar Parasport Napját, a világklasszis sportolók jelen lesznek az MPN központi eseményein.

 

Értékes pályázatokkal készülnek a szervezők a regisztrált résztvevők számára. Bővebb információ és a regisztrációs lehetőség a következő linken érhető el: A regisztrációs űrlapok, valamint a pályázati felhívások a FODISZ weboldalán érhetők el ide kattintva.

Az elhunyt paralimpiai bajnokok tiszteletére megszervezett koszorúzási ünnepséget 2023. február 22-én, 9:30-tól tartják az Olimpia Parkban. Csatlakozzanak minél többen a MPN2023 eseményeihez, találkozzunk a koszorúzáson, az iskolai programokon és az CSR for Parasport Konferencián is, ünnepeljük együtt a Magyar Parasport Napját! 

MPN2023 Konferencia Regisztráció

 

 

forrás: fodisz.hu