hírek

COVID-19 vakcina és a CMT – kérdések és válaszok

-Rövidített verzió-

Forrás: https://www.cmtausa.org/coronavirus-covid-19-and-cmt/

Letölthető innen: https://www.cmtausa.org/wp-content/uploads/dlm_uploads/2020/12/COVID-19_Vaccine_CMT_Q-A.pdf

FONTOS! Az itt feltüntetett információk nem helyettesítik a teljeskörű orvosi tanácsadást. További kérdések esetén forduljon mindenki kezelőorvosához!

A jelenlegi vizsgálatok alapján a védettség kialakulásához két oltás beadása szükséges. Az első oltás beadása után a másodikat 3-5 héttel kell megkapni. Az első oltás után nagyjából 10 nappal alakul ki kb. 52%-os hatékonyságú védettség, mely egy héttel a második oltás beadása után 95%-ra emelkedik. Tehát a második oltás lényege az, hogy növelje a hatékonyságot a fertőzéssel szemben, amennyiben ennek időpontja valamilyen oknál fogva kitolódik, az addig elért védettségi hatékonyság nem fog csökkeni. Ugyanakkor azt még nem tudják megmondani, hogy a jelenlegi oltás hosszú távon mennyire lesz hatékony a megbetegedés ellen, egy év után is védi-e a szervezetet vagy olyan évenkénti ismétlő oltásra lesz szükség, mint az egyéb influenza oltások esetében.

A jelenleg forgalomban lévő COVID vakcinák (Pfizer/BioNTech és Moderna) ismert mellékhatásai nem súlyosabbak az éves influenza oltás mellékhatásainál: az oltás környékén izomfájdalom, láz, fejfájás, hidegrázás, kimerültség jelentkezhet. Nagyon ritka esetben fordult elő, hogy a beoltott személy egy napi nem tudott dolgozni menni a fellépő mellékhatások súlyossága miatt. A mellékhatások általában a második oltás beadása után jelentkeztek, kb. 1 napig tartottak. Egyenlőre arról sincs tudomásunk, hogy a Pfizer/BioNtech vakcinája negatívan befolyásolná bármely CMT-nél használt terápia és gyógyszeres kezelés/génterápia menetét. Fontos azonban, hogy mindenki keresse meg neurológusát, hiszen mindenki aktuális állapota más és más, így a vakcina is más hatással bírhat az egyes személyekre. Azon betegek, akik súlyos allergiás reakciót (un. anafilaxiás sokk) mutatnak bizonyos gyógyszerekre, ételekre, mindenképpen egyeztessenek szakorvosukkal az oltás beadatását illetően. Jelenleg Nagy-Britanniában nem javasolják ezen betegek oltását, az amerikai hatóságok szerint viszont a súlyos allergiás reakciók helyszínen megelőzhetőek vagy kezelhetőek, így ők nem javasolják ezen óvintézkedés bevezetését.

A szakértői javaslatok alapján azok is válasszák inkább az oltás beadatását, akik korábban már átestek a COVID-19 fertőzésen. Ennek oka, hogy nem tudni, a betegségből való felgyógyulás után meddig tart a szervezet immunitása. Idősebb emberek esetében a klinikai vizsgálatok szerint mind a két oltás hatékony védettséget ad. A jövőben előfordulhat, hogy kifejlesztenek olyan COVID-19 vakcinát, amely még hatékonyabb lehet, hiszen a 65 évnél idősebb emberek immunreakciója már más, mint a fiatalabbaké. Gyerekek számára még nincs elérhető vakcina, melynek oka a kísérleti protokollban keresendő. 2020 szeptemberében a Pfizer/BioNTech, 2020 decemberében a Moderna is elkezdte a 12 éves gyermekek klinikai megfigyelését, amennyiben ezek pozitív eredménnyel zárulnak, a fiatalabb korosztályt is bevonják a tesztelésbe.

Reményeink szerint az oltás egy idő után segít a világjárvány megfékezésében, a maszkhasználat, a szociális távolságtartás és egyéb intézkedések még sokáig az életünk része lesz. Az oltás lényege, hogy a vírusfertőzésből ne legyen komoly megbetegedés, a klinikai kutatások jelenleg nem tudják azt megmondani, hogy a beoltott, tünetmentes személyek képesek-e fertőzni vagy sem. Az oltási protokollt a mindenkori kormány határozza meg, a krónikus betegek – így a CMT-vel élők is – előnyt élveznek az oltási program során.

2020.december

 

Covid_teljes verzió